GRÜNWALD | TŰZIVIZ TARTÁLYOK

BUDAPEST - PÉCS - MOSONMAGYARÓVÁR - GYŐR - TÜRJE - MISKOLC - DEBRECEN - SZEGED

Z.E.H. KFT. KAPCSOLAT

Gyors árajánlat kérelem

Telefon:

+36 (30) 220 - 7925

Tel.: +36 (1) 700 1442 

Fax: +36 (1) 700 - 2206

E-mail: info@tartalyhaz.hu

AKCIÓ

Minden megrendelt tűzivíz tartályhoz, akció ideje alatt, ajándékkal kedveskedünk!

Tanösvény a Vindornya-tőzeglápon

Vindornyaszőlős - Hamarosan életre kel a tőzegláp-vidék, a tavakat már kialakították, a létesítményeket megépítették, a területet rendezték. Már csak az utómunkálatok vannak hátra.

Közel két évtizedes kemény, kitartó küzdelem után hamarosan átadják a helyreállított Vindornya-tőzeglápot, mely a település határában mintegy négyszáz hektáron terül el. A rekonstrukció nem csupán turisztikai célokat szolgál, hanem környezetvédelmieket is: a tőzeg korábban több alkalommal is kigyulladt, az oltása pedig szinte megoldhatatlan volt. A füst károsította a növény és állatfajokat, a szagát pedig több tíz kilométerre is érezték. Sokszori próbálkozás után néhány éve siker koronázta a benyújtott pályázatot, a láprekonstrukcióra közel 300 millió forintot sikerült elnyerni. A tervek szerint tavaly jelentős földmunkák kezdődtek a területen, a tájképi értékeket megőrizve egyebek között tórendszert, az állatfajok számára pedig biztonságos élőhelyeket alakítottak ki. A beruházással minimálissá vált az öngyulladás veszélye, ám ha mégis bekövetkezne a baj, akkor az oltásban hatékony segítséget jelentenek a kialakított tűzivíz tározók.

- A munkálatok jelentős része elkészült, az időközi ellenőrzések mindent rendben találtak - mondta Nagy Zsolt, a kivitelező cég kommunikációs munkatársa. - A nyári extrém szárazság a kialakított tómedrekből a víz nagy részét eltüntette, ám a tervezett határidő előtti medermélyítések elkészítésével lehetőség nyílt arra, hogy a terület a téli és tavaszi áradásokból feltöltődjön.  Tavaszra az utómunkálatok maradtak, köztük a füvesítés, a növények ültetése, a tanösvény pallójárdáinak megépítése, táblák kihelyezése, illetve a magasles fedése. A lápi élővilág rövidesen véglegesen birtokba veheti a területet, ahogy a turisták is körbejárhatják a lápot, mégpedig kialakított útvonalakon, illetve szervezett formában. A személyes tapasztalatok mellett számos módon különböző ismereteket is kapnak a látottak mellé.

- A tőzegláp területe eddig is kedvelt hely volt a természetbarátok számára, a közelben az elmúlt években rendszeresen tartottak táborokat - mondta. - Így lesz ez a jövőben is, azzal a nem kis különbséggel, hogy egy helyreállított terület, illetve szervezett túra várja majd a vendégeket. Bízunk benne, hogy az átadást követően fellendül a turizmus, a vendégforgalom a településünkön.

A vindornyaszőlősi felhagyott tőzegbánya régen láp volt, amit a kitermelés miatt lecsapoltak, s nem rehabilitáltak. Emiatt indult meg az elhagyott bányaterület fokozatos kiszáradása, mely száraz időszakban a hátrahagyott tőzeg öngyulladásához vezetett.   A roncsolt lápterületet időközben a természet visszahódította és az gazdag élőhellyé vált. A projekt célja a védett Vindornya-láp, mint értékes vizes élőhely megőrzése, fenntartása.

Forrás:

http://zaol.hu