GRÜNWALD | TŰZIVIZ TARTÁLYOK

BUDAPEST - PÉCS - MOSONMAGYARÓVÁR - GYŐR - TÜRJE - MISKOLC - DEBRECEN - SZEGED

Z.E.H. KFT. KAPCSOLAT

Gyors árajánlat kérelem

Telefon:

+36 (30) 220 - 7925

Tel.: +36 (1) 700 1442 

Fax: +36 (1) 700 - 2206

E-mail: info@tartalyhaz.hu

AKCIÓ

Minden megrendelt tűzivíz tartályhoz, akció ideje alatt, ajándékkal kedveskedünk!

Szinte lehetetlen megbírságolni a szabálysértőket

Debrecen -. A kút fúrás minden esetben engedély köteles, azonban szinte csak a véletlenen múlik, ha valaki elkapnak engedély nélküli létesítés miatt, de még ekkor sem biztos, hogy bírsággal sújtható.

A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges olyan kút fúrásához, használatbavételéhez és megszüntetéséhez, amely a kizárólag talajvízből házi vízigényeket szolgája ki 500 m3/év vízmennyiségig. Minden egyéb kút esetében a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (TIKTVF) az engedélyező hatóság Hajdú-Bihar megyében.

Éppen rábukkanhatnak

Ha a jegyző, építésügyi hatósági jogkörben, illetve vízügyi hatósági jogkörben hatósági ellenőrzést tart egy ingatlanon, köteles meggyőződni arról, hogy a kútnak van-e létesítési és üzemeltetési engedélye. Ha a hatósági nyilvántartás az adott kútra vonatkozóan adatot nem tartalmaz, hatáskör hiánya miatt az ügyet átteszi a felügyelőségre további ügyintézés céljából. – Egyéb esetben az engedély nélkül létesített kutak felkutatása nem tartozik a jegyző feladatkörébe – tájékoztatta lapunkat dr. Szekeres Antal jegyző megbízásából Áts László műszaki osztályvezető.

Csak bejelentés alapján

Kelemen Béla, a TIKTVF igazgatója elmondta: a látókörükben lévő, engedéllyel rendelkező kutakat vízügyi felügyeleti ellenőrzés keretében bizonyos időközönként ellenőrzik. – Azonban egyrészt nem feladata az alapvetően önkormányzati engedélyezési hatáskörbe tartozó, egy-egy településen akár százszámra létesített engedély nélküli kutak felderítse, másrészt az ehhez szükséges kapacitással sem rendelkezünk. Ez egy olyan országos szintű probléma, amelynek a megoldását is csak országos szinten lehet meghatározni – fűzte hozzá. Természetesen amennyiben a felügyelőséghez bejelentés érkezik engedély nélküli kútról, a szakemberek kivizsgálják és ha az adott kút fennmaradásának nincs kizáró oka, a tulajdonost kötelezik a vízjogi fennmaradási engedély megkérésére. Az engedély nélküli kutak esetében a bírság összege függ a kút fúrásának idejétől és a bekerülési költségétől. De a bírságot sem egyszerű behajtani. – A büntetés csak az 1996. július 1. után engedély nélkül létesült kutakra szabható ki. Mértéke a bekerülési költség maximum 20 százaléka lehet. A felügyelőség általában 5-10 százalék között szokta megszabni mértékét. A bírság kiszabásának lehetőségét azonban erősen korlátozza az, hogy a kút létesítésének időpontját gyakran nem lehet beazonosítani, legalábbis bizonyító erővel – jegyezte meg Kelemen Béla. HBN

500 köbméter alatt nincs pluszköltség

Fúrt kút létesítése csak jogerős és végrehajtható létesítési engedély alapján végezhető. Nem kell vízkészletjárulékot fizetni a tűzivíz ellátás céljából kitermelt vízmennyiség után; ha a kitermelt vízmennyiség nem haladja meg az 500 m3/évet. Általában a magánszemélyek vízigénye nem haladja meg ezt a mennyiséget, így vízkészletjárulék fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Forrás: http://www.haon.hu