GRÜNWALD | TŰZIVIZ TARTÁLYOK

BUDAPEST - PÉCS - MOSONMAGYARÓVÁR - GYŐR - TÜRJE - MISKOLC - DEBRECEN - SZEGED

Z.E.H. KFT. KAPCSOLAT

Gyors árajánlat kérelem

Telefon:

+36 (30) 220 - 7925

Tel.: +36 (1) 700 1442 

Fax: +36 (1) 700 - 2206

E-mail: info@tartalyhaz.hu

AKCIÓ

Minden megrendelt tűzivíz tartályhoz, akció ideje alatt, ajándékkal kedveskedünk!

Lecserélik a veteránt

Balatonfűzfő - Sikeres pályázatot mondhatnak magukénak a fűzfői lánglovagok. A város a napokban átutalta az elnyert vízszállító gépjármű 16,5 millió forintos önrészét.

Nem véletlenül szeretnének új vízszállítót hadrendbe állítani a csaknem 25 éves Tátra helyett, amelyre tavaly 700 ezer forintot költöttek, az idei műszaki vizsga előtt is több százezret kell(ene) ráfordítani. Szabó Péter százados, megbízott parancsnok többek között azzal is indokolta a speciális jármű beszerzését, hogy nemcsak a városban, hanem egyes településeken sem megfelelő az úgynevezett tűzivíz-ellátás. Fűzfőn is nagy szükség volt a matuzsálem korú járműre, amikor februárban a gyártelepen az egyik társasház tetőszerkezete lángra kapott. Viszont nem tudták bevetni a kocsit a Fűzfői Hulladékégető Kft. telephelyén tavaly nyáron keletkezett hatalmas tűznél - akkor rövidebb ideig tartott volna az oltás -, ugyanis ez idő alatt szerelők dolgoztak a kocsin. Javítás ide vagy oda, ebben a korban már megbízhatatlan egy ilyen korú jármű, mindenképpen cserére szorul.

A tűzoltóság február végén arról kapott értesítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF), hogy ugyancsak elnyertek egy 95 milliót érő gépjárműfecskendőt (az önrész 19 millió forint), csak éppen új beszerzési pályázatot írnak ki új szempontok alapján. Hátha az újabb jelentkezők olcsóbb árajánlatot tesznek. Mindemellett elképzelhető, hogy pénzhiány áll a háttérben. Ez is lehet az oka, hogy a laktanya korszerűsítésére beadott pályázatukat - miniszteri szinten - elutasították.

A 25 éves Tátra vízszállító állandó javításra szorul. Nádai Tamás főhadnagy és Kázár Norbert őrmester is jól ismeri az öreg járművet (Fotó: Mátételki András)

Sikeresen pályáztak viszont a különböző egyéni védőfelszerelésekre, valamint egy feszítő-vágó berendezésre (közúti baleseteknél ma már elengedhetetlen felszerelés), amelyeknek az összértéke meghaladja a 10 millió forintot, ebből a városnak kétmilliót kellene kifizetnie.

- A vízszállító gépjármű vásárlásához a megyei önkormányzat másfél éve még nyolcmillió forintot ígért, amit ma már nem adnak oda - mondja a polgármester, Marton Béla. - A Balatonfűzfő és térsége Tűzvédelméért Köz-alapítvány számláján van 3,5 millió forint. Balatonkenese ad 600 ezer forintot, a környező települések és a helyi vállalkozók, gazdálkodószervezetek mintegy hatmillióval járulnak hozzá a vásárláshoz. Végül is a város hatmilliót ad a különleges jármű beszerzéséhez. A további megígért felajánlásokkal ez az összeg még néhány millióval csökkenni fog az év végéig.

A polgármester ettől függetlenül hangsúlyozta, bizonytalan a helyzet attól, hogy a következő év elején az önkormányzatoktól átkerülnek a tűzoltóságok az államhoz. "Mi a garancia arra, hogy ez a jármű itt marad a városunkban, a térségben?" - tette fel a költői kérdést. Megjegyezte, furcsának találja, hogy a laktanya felújítását központilag nem támogatták, amit - mármint az épületet - nem lehetne máshová elvinni.

A fűzfői polgármester hozzáfűzte, noha a kötvénypénzből tettek félre a többi "tüzes" beruházásra is, de az utóbbi időben megváltoztak a viszonyok, ami nehéz döntés elé állítja a helyi önkormányzati képviselőket is. 

 

A megbízott fűzfői parancsnok elmondta, a rendkívül korszerűtlen, lapos tetejű épületüket szerették volna tetőtérrel beépíteni, ahol tanácskozóterem és irodák kap-tak volna helyet, hogy enyhítsék a zsúfoltságot. Az 54 milliós beruházásból az önkormányzatnak - új pályáztatás esetén - 14 milliót kellene majd magára vállalnia.

Mátételki András

Forrás: http://veol.hu


AJÁNLJUK FIGYELMÉBE